Опалення електродними котлами великих об’єктів.

Електродні (електричні) котли встановленою потужністю від 2 до 36 кВт відповідають вимогам до електродних котлів проточного типу, вимогам відповідних стандартів і норм енергозбереження при проектуванні та подальшій експлуатації внутрішньобудинкових систем опалення і котельного обладнання з урахуванням теплових втрат будівель. За рахунок нелінійного споживання електричної енергії та ККД - 98% котли споживають електроенергії вдвічі менше, ніж аналогічні ТЕНові .

Модульні установки на базі електродних котлів, які являють собою єдиний цілісний комплекс обладнання з двох і більше електродних котлів, допоміжного обладнання та систем автоматизації, за гальною потужністю від 36 до 2500 кВт. Установки мають такі характеристики: сумарна теплопродуктивність від 36 до 300 кВт при розміщенні в цокольних та суміжних приміщеннях або від 300 до 2,5 МВт при розміщенні в підвальному або окремому приміщенні як модульних установок з можливістю облаштування ГВП; ККД не менш ніж 98%; оптимальна температура теплоносія _ від 55°С до 65°С; тиск теплоносія _ до 0,3 МПа; еквівалентний рівень звуку за шумом від працюючого устаткування _ не більш ніж 60 дБ. Модульні установки на базі електродних котлів незалежно від робочого тиску і температури нагріву води/теплоносія в них живляться від джерел струму промислової частоти 50 Гц напругою 380 В, мають теплопродуктивність від 0,6 кВт до 2,5 МВт, призначені для системи опалення, гарячого водопостачання в житлових, комунально побутових, громадських і виробничих будівлях, а також на промислових та сільськогосподарських об'єктах будь якої висотності та етажності.

Модульні установки на базі електродних котлів можуть працювати без постійного оперативного персоналу за наявності автоматичного керування, що забезпечує нормальний режим роботи електродних котлів, а також систему захисту, яка передбачає зупинку котла в разі порушення режимів роботи та подачу відповідного сигналу на пульт керування. При цьому передбачається можливість зупинки котла з пульта керування.

Модульні електричні установки компактні за своїм розміром, не потребують додаткових умов при монтажі та встановлюються у підвальних й технічних приміщеннях будівель, які не використовуються за призначенням та не потребують великих додаткових капіталовкладень на переобладнання. У цьому самому приміщенні може бути розміщене інше технологічне обладнання, а також пристрої захисту та автоматики. Модульні установки на базі електродних котлів працюють у нічному режимі з використанням акумуляційних ємкостей, приборів багатотарифного обліку електричної енергії та МГД резонаторів (у разі, якщо внутрішньо будинкова розводка (а саме труби, радіатори) не міняється зовсім).

Використання нічного тарифу дасть змогу збалансувати споживання електричної енергії та вирівняє провали споживання електричної енергії в нічний період. Акумулюючі ємкості дозволять максимально використовувати нічний тариф на підігрів гарячої води. Обладнання відповідає всім вимогам ДСТУ_Н 7211:2011 "Установки опалювальні модульні на базі електродних котлів. Ви моги до проектування, монтування та експлуатування. Звіт правил" (наказ Держспоживстандарту від 21.01.2011 № 12) використання цього обладнання згідно з розпорядженням Кабміну від 28.09.2006 № 502_р "Про переведення населених пунктів на опалення електроенергією" погоджено науково_технічною радою МЖКГ, рішення НТР від 19 липня 2007 року № 15. Обладнання включене до переліку пріоритетних технологій, передбачених до впровадження в Україні, Енергетична стратегія України на період до 2030 року, Державна цільова економічна програма енергоефективності на 2010_2015 рр. (постанова Кабміну від 01.03.2010 № 243 "Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 рр.").

4.Недоліки чи переваги?

Отже, основними мотивами придбання електричних чи твердопаливних котлів, навіть таких економічних, як пелетні чи піролізні, є відсутність газопроводу поблизу об'єкта, а також бажання не залежати від постачання газу. Щодо собівартості Гкал при використанні модульних установок на базі електродних котлів. Згідно з висновком міжвідомчої робочої групи собівартість 1 Гкал на опалення по об'єктах соціально_побутового призначення коливалася від 160 до 190 грн./Гкал. Якщо проаналізувати динаміку збільшення цін на електричну енергію, то в 2012 році прогнозована вартість 1 Гкал для такого обладнання при ціні на електричну енергію - 1,08 грн./кВт буде коливатися в межах 190-240 грн./Гкал.

Для аналогічного газового обладнання з ККД - 92%, за аналітичними даними 2011 року, ціна 1 Гкал була на рівні 340-360 грн./Гкал. Собівартість 1 кВт обладнання на базі електродних котлів, залежно від комплектації, становить від 90 до 120 доларів.

Загалом можна сказати лише одне. Якщо на початку економиш на обладнанні, значить  потім все життя будеш платити за зайвий теплоносій.