Економія при експлуатації електричного опалення

Газу немає, з дизелем або твердим паливом зв'язуватися накладно. Залишається тільки електрика. Чи можна заощадити, встановивши електричну систему опалення?

Розглянемо ситуацію, коли у вас вже готова вся опалювальна система: батареї закріплені, труби прокладені, розширювальний бак, гребінки - все готово. Необхідно визначитися з «серцем» опалювальної системи.

Який котел вибрати?

Давайте порахуємо.
Для прикладу у Вас приватний заміський будинок 200 кв.м., висота стель 2,3 метра і це, наприклад, правильно утеплений клеєний брус, пластикові вікна, утеплені підлоги і т.д.

Отже, вибір у нас між ТЕНовим і електродним котлом. Стелі 2,3 метра помножити на 200 кв.м. площі, значить наступні 7 місяців опалювального сезону нам належить обігрівати 460 м.куб.

Тепловіддача з 1кВт ТеНових котлів дозволяє прогрівати 10 кв.м. Тоді, 200 кв.м. ділимо на 10, отримуємо, що нам треба купити мінімум на 20кВт котел.

1кВт електродного котла обігріє 20 кв.м. У цьому випадку нам належить придбати котел потужністю 12 кВт.
Середня ціна ТеНового котла такої потужності становить 6-7тис. грн... Електродний котел «ION» 3/12 обійдеться  2 тис. грн.
Чи можуть бути виправдані такі вкладення?

Що таке ТЕН? З трубчастими електричними нагрівачами ми знайомі з дитинства - це і праска, і чайник. Всередині спіраль із вольфраму певного опору в ізоляторі, знаходиться під впливом постійного теплового навантаження. У старій лампочці розжарювання принцип той же, і з часом вона виходить з ладу по причині перегорілої спіралі. ТЕН можна робити краще або гірше, але в будь-якому випадку термін його служби до п’яти років.

ТЕН стає причиною ще однієї біди - утворення накипу. Відкладення накипу на стінках труб знижують швидкість проходу теплоносія або зовсім його блокують. Усередині батарей накип заважає тепловіддачі. 0,5 мм накипу на самому ТЕНі - це втрата потужності порядку 10% від номіналу.

Як показує практика, один рік експлуатації ТЕНового котла - це мінімум 10% втрати потужності. А з кожним наступним роком ці втрати тільки зростають.

Що таке електродний котел? Це сталевий корпус товщиною 4 мм. в якому знаходиться один або три електроди діаметром 20 мм.із спеціального сплаву , який може працювати до 30 років . За рахунок того , що гріється безпосередньо сам теплоносій між катодом і анодом в ланцюгу немає посередника. У такій конструкції нічому «перегорати». Якщо з часом на електроді з’явиться накип , то зачистити електрод можна за допомогою наждачного папіру.

Якщо порівняти енергоспоживання електродного котла «ION» та іншого ТЕНового котла на вищезазначену площу 200 м.кв. , то виходить , що :

  • 20 кВт. (ТЕН) Х 10 годин на добу = 200 кВт х 30 днів = 6000 кВт на місяць х7 місяців =42000 кВт
  • 12кВт. «ION» Х 8 годин на добу = 96 кВт х 30 днів = 2880 кВт на місяць х7 місяців =20160 кВт